Therapiedag 7

Vandaag was alweer de zevende therapiedag en wat vliegt de tijd voorbij.
Twan was een beetje geëmotioneerd toen we op Talina en Carolien aan het wachten waren. Er was een baby broertje van één van de andere therapie kinderen aan het huilen en Twan vond dit lastig om mee om te gaan. Toen Talina en Carolien er aan kwamen, ging hij maar al te graag mee. Eenmaal binnen, was de emotie gelukkig snel voorbij en kon er gewerkt worden.
Twan ging zitten op een stoel, met blote voeten op een kussen en een zware deken op zijn bovenbenen gelegd voor de zware druk. Hij zat rechtop met een actieve zithouding om zo goed mogelijk de klanken te laten klinken.
Met een zachte prikkel van een kwast werd over de armen van boven naar beneden gestreken naar de handen toe, zo naar de duim en alle andere vingers en alle vingers werden benoemd. Dit werd drie keer gedaan aan beide zijden.
Vervolgens werd met een kleine egelbal over zijn hand gerold voor een wat hardere prikkel. Als laatste werd met de Z-vibe alleen drie keer over zijn vingers gestreken. Eenmaal klaar met de handen ging Talina met de Z-vibe verder in het gezicht van Twan; over de wangen, onder de kin, in de mond en aan de binnenkant van de wangen. De volgende stap was om met een spatel (met chocoladepasta op het puntje) achter de boventanden te plaatsen en met de tong naar de pasta te gaan om de letter L te zeggen. Door met de Z-vibe tegen de spatel aan te trillen werd Twan nog meer geprikkeld om zijn tong op de juiste plek te plaatsen voor de L. Dit ging supergoed en Twan liet het allemaal toe.

Nu kwamen de letters tevoorschijn in allerlei kleuren en de letters L in andere kleuren dan de eerder geoefende letters. Twan haalde de letters L er gelijk uit en had het alle keren goed! Hij had vandaag een veel betere focus dan voorgaande dagen.

Met de grote poster van Proloquo2go werden weer drie woorden aangewezen door Talina en Twan wees ze op zijn IPad aan. Deze keer waren het de woorden ‘ Ik, Hoe en Spelen’. De vinger van Twan werd iets vastgehouden om de motoriek beter te richten en de woorden Ik en Spelen wist hij gelijk aan te wijzen. Met het woordje Hoe was enige twijfel, want deze gebruikt hij nog niet zo vaak. Bij het woordje Ik ging hij door naar het woordje School om te vertellen dat hij het woordje Ik op school heeft geoefend.

Tijdens het omkleden werd veel gepraat en geoefend met woorden waar de L in zat. Bij het horen van de woorden Lief, Leuk en Lekker bevestigde hij de L door ja te zeggen en bij andere woorden zonder L zei hij nee. Hij had bij alle keren de woorden met de letter L goed en zelf zei hij nog het woord Helpen waar ook de L in zit.

Met wetsuit aan en zwemband om weer klaar voor het water, alleen waaide het vandaag flink en hierdoor voelde het water kouder aan dan normaal. Eenmaal in het water zei Twan al snel ‘Klaar’! Het water was iets te koud en dat vond Twan niet zo leuk. Talina moest vandaag ook wat harder werken in het water vanwege de wind en de stroming. Hierdoor werd er gekozen voor een eerdere therapie op het dock. Hier kreeg Twan de lichaamsgroet (diepe druk) vanaf zijn voeten omhoog over de benen, buik en zo naar de armen en handen. Op het dock werd Twan ook uitgedaagd om een bal van Talina af te pakken. Ook op het dock mocht Twan weer de letter L kiezen uit meerdere letters en hij had dit alle twee de keren gelijk goed!

Hierna wilde Twan niet meer het water in, hij vond het te koud en te ruw en liet dit duidelijk merken. Toch nog in het water even geoefend. Dit keer niet opdrachten gekozen uit de fotokaarten, maar de vragen alleen mondeling gesteld. Twan kon goed keuzes maken door de vragen met ja of nee te beantwoorden. Gekke tong en gooien met de ring waren weer favoriet. Bij de vraag ‘Wil je dansen’ en ‘Water spetteren’ was het een Nee! Veel te koud natuurlijk om naast al die wind ook nog eens spetters in je gezicht te krijgen. Goed gekozen Twan!

Het teruglopen, douchen en aankleden ging weer heel goed met de balans.

Na de therapie van vandaag gingen we naar het appartement om te lunchen en na de lunch gingen we nog even op pad naar de aloë vera plantage. Het was maar een kort bezoekje, want later op die middag mochten Leo, Vera en ik met de dolfijnen zwemmen.
Twan werd door Carolien opgevangen tijdens onze dolfijn beleving en hij mocht spelen met de grote bal en kegelen. Na afloop ging hij uit zichzelf opruimen.

Voor ons was het een mooie ervaring om te mogen zwemmen met de dolfijnen. Eerst geprobeerd met Bonnie, maar die had nog steeds weinig zin. Daarom gingen we naar het bassin van de mannen en gingen we zwemmen met Samí. Af en toe kwam Kanoa ook even kijken. Door de stroming en harde wind dreven we snel af en was het hard werken, maar de beleving was er niet minder om. Het is moeilijk te omschrijven, maar het was heel bijzonder!
Toen wij Twan weer zagen, bleek hij helemaal uitgeput te zijn van alle activiteiten en het lopen terug naar het appartement was toch iets teveel. Gelukkig kwam Leo daar met de rolstoel aan. Na het avondeten begon Twan weer actief te worden en streken te krijgen. We hebben nog even een wandelingetje gedaan en een drankje gedronken en toen was het tijd om af te taaien. Het was voor ons allemaal een intensieve dag en we lagen vanavond allemaal lekker vroeg te slapen. Morgen weer een nieuwe dag met nieuwe avonturen!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Henny (woensdag, 24 februari 2021 17:42)

    Geweldig wat een belevenissen