Therapiedag 8

Vanmorgen werden we wakker met een heleboel regen. Het waaide hard en op sommige momenten viel de regen met bakken uit de hemel.
Toen wij op weg gingen naar het CDTC, miezerde het nog een beetje en stroomde het water over de straten van de regen. 
Vera mocht had vandaag dolfijntrainersdag en leerde alles over dolfijnen, ze mocht zelfs meehelpen met het klaarmaken van het eten voor de dolfijnen.

Voor Twan was het nog een half uurtje wachten, maar het regende nog een beetje. Om niet nat te worden gingen wij bij het CDTC naar binnen, maar daar waren zoveel familie’s aan het schuilen dat wij maar weer naar buiten gingen. Twan raakte een beetje overprikkeld door het weer van vandaag en alle geklets en geluiden bij het CDTC binnen, dus wij liepen even een rondje met hem in het Sea Aquarium.

Toen de therapie begon, was Twan nog steeds een beetje onrustig. Natasja mocht mee naar binnen om te filmen achter de schermen. De filmpjes zijn hierdoor vandaag iets langer, maar doordat ze gesplitst zijn kan je kiezen welke je aanspreekt.

Talina begon Twan liggend op de grond met het zwaartedeken over hem heen met de lichaamsgroet. De onrust zorgde ervoor dat Twan steeds ging zitten. Dan maar zittend op de stoel met de zware deken over de bovenbenen en het foamkussen onder de voeten.
Toen Twan eenmaal goed zat, werd er begonnen met de Z-vibe vibratie te geven over de handen en vingers en vervolgens rond en in het mondgebied (zie filmpje).

Het volgende wat aan de beurt was, waren de letters. Dit keer werden alle geoefende letters uit de kast getrokken en ook de spatels en potten pasta kwamen tevoorschijn. Na de oefening met het aanvoelen van de klank van de letter, mocht hij de letters M, L, B en b aanwijzen. Vandaag was door de omstandigheden zijn concentratie iets minder, maar toch is duidelijk te zien in het filmpje dat Twan de letters weet.

De facetapping werd ook nog voorgedaan en daarna was er nog een staande oefening. Twan stond op het foamkussen en gooide met de egelbal kegels omver. Eerst met twee handen en daarna met elke hand apart.

Met de watertijd was Twan wat ingezakt in zijn energie en toen hebben ze het tempo in de actie met de dolfijnen iets opgevoerd. Hierna begon Twan meer te brabbelenden en geluiden te maken en zijn communicatie werd beter.
Uiteindelijk had hij het zo naar zijn zin en wilde hij niet uit het water. Twan heeft goed meegeholpen met het douchen en aankleden. 
Met het teruglopen naar ons, viel het Talina op dat Twan erg slecht liep met zijn schoenen aan. Ons was het ook al opgevallen dat Twan met de dag steeds moeizamer was gaan lopen. Vanmiddag zal een fysiotherapeut er misschien naar kunnen kijken.

Vanmiddag heeft Twan ook extra watertijd voor de gemiste tijd aan het begin van de therapie, toen Bonnie geen aandacht had om met Twan te zwemmen. Eerst naar het appartement om wat te eten en daarna nog een klein rondje gewandeld (met rolstoel) in Willemstad. 

Voor de extra watertijd heeft Patrick (fysiotherapeut) naar de schoenen en het lopen van Twan gekeken en nu blijken de inlegzolen smaller te zijn dan de schoenen. De randjes die hierdoor voelbaar zijn, krijgt Twan blaren aan zijn grote tenen en heeft hij pijn aan de tenen die over de scherpe randje heen gaan. Vanavond toch maar even mailen met de fysiotherapeut in Nederland.
Twan was tijdens de extra watertijd erg enthousiast en aanwezig. Het was geweldig om hem zo te zien genieten en actief bezig te zijn in het water.

Na het avondeten was iedereen een beetje moe van de dag en gingen we lekker op tijd slapen. Zelfs een avondwandelingetje zat er even niet in.

Z-vibe
Z-vibe

Letters
Letters

Watertijd
Watertijd

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Alies Van der Molen (vrijdag, 26 februari 2021 08:55)

    Prachtige foto's.....en nu ook één van jou Natasja�

  • #2

    Inge Koppelman (zaterdag, 27 februari 2021 17:32)

    Mooi te lezen!! Heel veel succes en vooral ook genieten met elkaar!